ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - «Η Hλιαχτίδα» είναι μία μεγάλη, ζεστή και γεμάτη αγάπη αγκαλιά


17.06.2017

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Η Ηλιαχτίδα» ιδρύθηκε το 1992 στο Ηράκλειο από ευαισθητοποιημένους πολίτες. Σκοπός του Συλλόγου είναι η οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη  των παιδιών με νεοπλασματικά νοσήματα (καρκίνος) και των οικογενειών τους από όλη την Κρήτη αλλά και των κοντινών νησιών.

«Η Hλιαχτίδα» είναι μία μεγάλη, ζεστή και γεμάτη αγάπη αγκαλιά κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Μεταφορικά η αγκαλιά της ηλιαχτίδας μεταφράζεται σε 3 καθημερινές υποστηρικτικές δομές που έχει οργανώσει τα τελευταία χρόνια.

Η πρώτη δομή που έχει μεγάλη υποστηρικτική αξία είναι η ανέγερση ενός ξενώνα ο οποίος προορίζεται για τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών και των οικογενειών τους, που έρχονται από μακρινά μέρη της Κρήτης και όχι μόνο, καθώς επίσης και η εύρυθμη συνλειτουργία του με τη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Επιπλέον, ο παιδικός ξενώνας «Η Ηλιαχτίδα» δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις οικογένειες των παιδιών, που νοσηλεύονται στην κλινική Αιματολογίας Ογκολογίας Παίδων του Πα.Γ.Ν.Η., να χρησιμοποιούν καθημερινά την κοινόχρηστη κουζίνα για την παρασκευή γευμάτων αλλά και τους χώρους πλυντηρίων- στεγνωτηρίων για την καθαριότητα των ρούχων τους, ανάγκες που καθιστούσαν δύσκολη τη μακρόχρονη παραμονή τους στην κλινική πριν την κατασκευή του ξενώνα.

Η δεύτερη υποστηρικτική δομή είναι η δωρεάν παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης των μικρών ασθενών και όλων των μελών των οικογενειών τους μέσω συστηματικής ψυχοθεραπείας από μόνιμους εξωτερικούς συνεργάτες- ψυχολόγους του Συλλόγου. Σκοπός της δομής είναι η βελτίωση των προβλημάτων, όπως άγχος, φοβίες, κατάθλιψη κ.α., που προκαλεί η ασθένεια του καρκίνου της παιδικής ηλικίας στην ψυχική υγεία του παιδιού και στην ισορροπία της οικογενειακής δομής, από τη διάγνωση έως και το τέλος της θεραπείας.

Η «Ηλιαχτίδα», θεωρώντας τον εθελοντισμό ως ύψιστη αξία και μορφή κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς, έχει οργανώσει ένα εθελοντικό δίκτυο πολλαπλών δράσεων το οποίο αποτελεί την  τρίτη υποστηρικτική δομή του συλλόγου. Οι εθελοντές με τις γνώσεις, τις δεξιότητες, την αγάπη και το χαμόγελό τους ενισχύουν και υποστηρίζουν ενεργά το έργο του συλλόγου.

Επίσης η «Ηλιαχτίδα»:

  1. αναλαμβάνει την κάλυψη εξόδων εξωνοσοκομειακών εξετάσεων και μετακινήσεων σε δημόσια νοσοκομεία του εσωτερικού και του εξωτερικού για εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις, θεραπείες και ακτινοβολίες των παιδιών αλλά και σε ιδιωτικά νοσοκομεία όταν τεκμηριώνεται ιατρικά η ανάγκη για μεταφορά του παιδιού σε εξειδικευμένο ιδιωτικό κέντρο υγείας.
  2. φροντίζει για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων και αναγκών, που σχετίζονται με την παραμονή των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους στην κλινική.
  3. ενισχύει οικονομικά τις οικογένειες και καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες τους.
  4. φροντίζει καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία του ξενώνα
  5. διοργανώνει ψυχαγωγικές και εορταστικές εκδηλώσεις στο χώρο της κλινικής σε τακτική βάση (Χριστούγεννα- Πάσχα- Απόκριες) καθώς και πάρτυ γενεθλίων για όλα τα παιδιά.
  6. οργανώνει ενημερωτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Γενικά ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο η «Hλιαχτίδα» οργανώνει και υλοποιεί τις δράσεις και τους στόχους της είναι η ψυχολογική ανάταση των παιδιών μιας και είναι γνωστό ότι η καλή ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στη θετική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η βασική φιλοσοφία μας είναι η ομαδικότητα, οι υγιείς συνεργασίες, η διαφάνεια και η καθημερινή αναζήτηση, με σκοπό τη συνεχή βελτίωσή μας σε όλους τους τομείς, προς όφελος πάντα του σκοπού του Συλλόγου.

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο μας site (www.iliahtida.gr) για να δείτε αναλυτικά και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, την οργάνωση, τον ξενώνα, εκδηλώσεις και δράσεις, την εθελοντική ομάδα της Ηλιαχτίδας, αλλά και τους τρόπους στήριξης του Συλλόγου.

 

 

ΦωτογραφίεςΕπικοινωνήστε μαζί μας

Διεύθυνση
Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης, 70400

e-mail
info@notosportnews.gr

Τηλέφωνα:
6932428880